BLOG

3 mei 2019 - hoe realiseer je een work / life balance die past bij jou?

Ik hoor vaak dat mensen veel druk ervaren; alles moet eigenlijk perfect zijn, je baan, je privé-leven, je gezondheid. Maar hoe ziet dat perfecte leven er dan precies uit? En wat betekent dat voor jou? Yoga en meditatie kunnen je helpen meer rust te vinden, maar daarmee heb je nog geen antwoord op al je vragen.

Mijn ervaring is dat een combinatie van gerichte coachingstechnieken, en yoga en meditatie hier goed bij kunnen helpen. Coaching helpt meer inzicht te krijgen in je gedachten en emoties, en yoga en meditatie helpen je hiermee in contact te komen en hier beter mee om te gaan. Het gaat over zelfinzicht en contact maken met wie je bent. Ik ervaar nog altijd dat mijn leven hier dagelijks beter van wordt; dat ik steeds weer de balans kan vinden die werkt voor mij en waar ik energie van krijg.

Zo nu en dan loop ook ik tegen mijn eigen vastgeroeste overtuigingen en patronen aan. Wat wel is veranderd, is dat ik dit heel snel herken en niet teveel de diepte induik van mijn eigen negatieve gedachtenpatroon; ik kan snel bijsturen. Zo had ik de afgelopen weken weer een beetje het gevoel dat ik dingen niet onder controle had, was ontevreden over mezelf, en viel in de mij inmiddels bekende valkuilen. Dan trek ik me terug van sociale activiteiten en ga het liefst met een dekentje over mijn hoofd naar Netflix zitten kijken. Dat is alleen wel het laatste dat ik moet doen in zo’n situatie; daar wordt het alleen maar erger van. Ik heb juist mensen nodig om mijn gedachten weer wat te ordenen, te ontdekken waar ik me nu zo ontevreden of onzeker over voel, en weer prioriteiten te stellen of die te herbevestigen.

Met yoga ben ik zo’n tien jaar geleden begonnen, en dat heeft veel verschil uitgemaakt in mijn leven. Ik merk dat ik echt een ander mens ben geworden; ik word minder geleid door mijn emoties, voel me sterker en rustiger, ook in voor mij stressvolle situaties. Inmiddels is ashtanga yoga een belangrijk onderdeel van mijn leven; ik start iedere dag op mijn yogamat en de bewegende meditatie van de ashtanga series helpt me iedere ochtend bij mezelf in te checken, te horen en voelen wat er gaande is in mijn hoofd en in mijn lichaam, en mijn dag fris te starten. Ik geef ook met veel plezier les bij Tula en Delight Yoga in Amsterdam; in mijn lessen help ik mensen te ademen, bewegen, observeren en groeien, waar ze ook zijn in hun yoga practice.