Josta van der Kolk

Profiel

Josta van der Kolk heeft met meer dan vijftien jaar ervaring als interim- en verandermanager een grote verscheidenheid aan mensen en organisaties door verandering en transitie geholpen. Deze combinatie geeft haar een uniek perspectief; ze is niet alleen een ervaren coach, ze heeft ook ervaring als manager in profit en non-profit organisaties. Ze legt makkelijk contact en haar klanten en relaties beschrijven haar als zeer betrouwbaar en iemand die dingen gedaan krijgt. Haar praktische aanpak helpt het gat te dichten tussen ambitie en de dagelijkse realiteit. Ze is vindingrijk met een onderzoekende geest en uitstekende sociale vaardigheden.

JOSTA2B_WEB.jpg

Verhaal

“Voordat ik met Urban Balance begon, werkte ik bijna twintig jaar als interim- en verandermanager voor verschillende organisaties, met name op het gebied van Marketing, Sales en Fondsenwerving. Al die tijd investeerde ik veel tijd en energie in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, omdat ik me vaak wat geleefd voelde en meer volgens mijn eigen agenda wilde leven.

Mijn eerste ervaring met yoga was niet de eyeopener waar mensen het vaak over hebben. De leraar besteedde met name aandacht aan de fysieke aspecten en – om heel eerlijk te zijn – ik mocht de man niet zo. Dus ben ik ook meteen weer gestopt. Twee jaar later, in 2007, had ik wel een positieve ervaring met een bijzonder fijne yogalerares. De groep was heel klein en ze gaf authentiek les met weinig woorden; ze liet de yoga het werk doen. Bij haar begon ik de eerste connectie te voelen tussen de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaakte via coaching en de beoefening van yoga. Op een of andere manier was er veel meer gaande dan alleen de fysieke bewegingen tijdens mijn yogalessen. Elke les voelde als een cadeau aan mezelf; het geven van aandacht die ik zelf nodig had. Zo kwam het dat ik tijdens mijn werk als interim- en verandermanager langzaamaan ook meer tijd begon te besteden aan mijn eigen beoefening van yoga. Ik begon me meer aanwezig, stabiel en sterk te voelen en alles werd duidelijker voor me, waardoor ik ook meer volgens mijn eigen agenda begon te leven.

In 2012 besloot ik om vier weken naar India (Goa) te gaan voor een yogateacher-opleiding. Daar leerde ik meer over de geschiedenis van yoga en de verschillende yogafilosofieën. Ineens begreep ik al mijn jaren van opleiding en coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Alles viel als een puzzel in elkaar, en ik realiseerde me dat de yogafilosofieën precies hetzelfde waren als alle persoonlijke ontwikkeling-theorieën die ik had geleerd en waar ik mee had gewerkt in de verschillende trainingen die ik had gevolgd. Alleen, voor mij tenminste, was wat ik nu leerde veel directer, simpeler en effectiever. De combinatie van fysieke bewegingen en het observeren van gedachten en emoties zorgde ervoor dat ik mezelf alles wat ik had geleerd beter eigen kon maken en meer kon leven volgens mijn eigen agenda in plaats van te worden geleefd door mijn emoties, humeur of de mensen om me heen.

In datzelfde jaar begon ik met het geven van yoga- en mindfulness-lessen naast mijn bestaande werk. Langzaam maar zeker begonnen deze werelden elkaar te overlappen, en ik realiseerde me dat ik yogafilosofieën en -methoden begon te gebruiken in mijn werk. Daarnaast kreeg ik ook steeds meer werk als job coach. Ik realiseerde me ook dat yoga en zelfs coaching als ‘soft’, vaag, of ‘niet voor mij’ kan worden ervaren, ook al zijn mensen misschien wel nieuwsgierig. Met mijn corporate achtergrond en training als Strategic Intervention-coach denk ik yoga en coaching meer toegankelijk te kunnen maken voor mensen.

Bekend met de druk van het leven in de stad, en de mogelijke resultaten en impact van zowel coaching als yoga, wist ik dat ik hier iets mee wilde doen. Ik ben Urban Balance begonnen omdat ik mensen wil helpen invulling te geven aan hun leven zoals zij dat echt graag willen, zonder zich gelimiteerd te voelen door mogelijke angsten en/of interne of externe druk. Een leven gevuld met geluk en gezondheid, waarin ze zich zeker kunnen voelen over de doelen die ze zich gesteld hebben, een goede balans tussen werk en privé, en een geweldige relatie met zichzelf en de mensen om hen heen.”


Wat we doen

Urban Balance biedt actiegerichte (gecombineerde) coaching, yoga en mindfulness pakketten binnen een vaste periode van drie tot acht weken. Jouw individuele programma bestaat uit wekelijkse of tweewekelijkse privé coaching-sessies en/of yoga en/of mindfulness-lessen, inclusief ondersteuning, methoden en technieken die je in je dagelijks leven thuis kan gebruiken. Er is ook begeleiding en ondersteuning via e-mail waar gewenst. De essentie van Urban Balance is dat je na deze weken samen voldoende inzichten en technieken hebt verworven die je goed zelf kan gebruiken in je dagelijks leven. Afhankelijk van jouw behoeften kan je daarna dus zelf verder, maar je kan ook altijd terugkomen om zaken verder uit te diepen, voor een opfrissing, of voor een nieuwe start.


Methoden en technieken

Urban Balance helpt je het meeste uit je leven te halen en in contact te blijven met je eigen kompas en je belangrijkste drijfveren door middel van een combinatie van coaching-strategieën, yogafilosofieën en mindfulness-methoden. Samen kijken we naar wat het beste werkt voor jou om jouw doelen te bereiken.
 

Coaching-strategieën

We werken met ‘Strategic Intervention’ (SI), ook wel ‘Human Needs Psychology’ (HNP) genoemd. Deze methode is ontwikkeld door Tony Robbins, Cloe Madanes en Mark and Magali Peysha. Het is een praktische methode om actie te ondernemen op een strategische manier, en dingen gedaan te krijgen zodat jouw behoeften positief worden ingevuld. Strategic Intervention-oplossingen zijn gebaseerd op het principe van bijdrage en groei, en richten zich op het hier en nu. De methode is ontstaan uit verschillende disciplines: Milton Erickson, strategische familietherapie, Human Needs Psychology, organisatiepsychologie, neurolinguïstiek, psychologie van de beïnvloeding, strategische studies, diplomatie-tradities en onderhandeling, game-theorie, en meer. 
 

Yogafilosofieën en methoden

Er zijn veel verschillende yogascholen en -stijlen, en wij geloven dat er voor iedereen iets is dat past. We werken met het Ashtanga Vinyasa-systeem, waarbij ademhaling en beweging één worden als een bewegende meditatie, en daarmee rust in het hoofd creëren. Het maakt niet uit wat je aantrekt in yoga; fysiek omdat je meer kracht en flexibiliteit wil ontwikkelen, mentaal, emotioneel, of spiritueel, of iets anders dat maakt dat jij meer wil weten van of je wil verdiepen in deze eeuwenoude methode en filososfie, wij nemen je graag verder mee op het yogapad.
 

Mindfulness-methoden

Mindfulness betekent aanwezig zijn in het hier en nu, bewust van waar je bent en wat je doet. Met een paar eenvoudige technieken kan je meer bewustwording ontwikkelen, echt aanwezig zijn gedurende de dag en zo rust in je hoofd creëren. Door het observeren van fysieke sensaties, je gedachten en je emoties, of dingen die je ziet, hoort, ruikt en proeft, en de tactiele ervaringen in de wereld om je heen. We kijken naar wat werkt voor jou; sommige mensen vinden het makkelijk om stil te zitten, anderen vinden dat juist heel moeilijk, er zijn manieren voor iedereen. 

“Let op je gedachten; zij worden woorden. Let op je woorden; zij worden acties. Let op je acties; zij worden gewoonten. Let op je gewoonten; zij worden karakter. Let op je karakter; dit wordt je toekomst.” Lao Tzu